Email: info@banovickipolumaraton.ba

+38761812466
Banovići, ul. Alije Izetbegovića 71

Trka kroz Zaštićeni pejzaž Konjuh planine!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

OBJAVLJEN NAUČNO ISTRAŽIVAČKI RAD O KVALITETI OKOLIŠA NA PODRUČJU BANOVIĆA

Dana 3. augusta 2020. godine dobili smo i informaciju od profesora Edina Brigića da je konačno u štampi izašao i 11. broj časopisa Baština sjeveroistočne Bosne u kojem je objavljen i njegov istračivački rad na temu: „Biološki pokazatelji kvaliteta okoliša na području Banovića“.

Edin Brigić, prijatelj našeg Atletsko rekreativnog kluba Banovići, bio je prisutan na našim treninzima a rekreativno se bavi trčanjem i ukratko nas je informisao o svom istraživanju i značaju ovog časopisa čiji je izdavač JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Edin Brigić je magistar nauka iz područja biologije, a u ovom radu, koji je prezentirao zajedno sa prof. dr Seadom Noćajevicem na Međunarodnom Simpoziju u Zagrebu 2019. godine, dokazuje da su Banovići jedna od općina Tuzlanskog kantona koja zaista ima odličan kvalitet zraka, vode i zemljišta, a naročito u podnožju „Zaštićenog pejzaža Konjuh“, lokalitet Zlača, prema kojoj i vodi staza za trkače Banovićkog polumaratona. Kvalitet zraka, vode i tla na području Banovića je dokazan istraživanjem biondikatora (bioloških pokazatelja kvaliteta okoliša), flore i faune koja je zaista raznovrsna na istraživanim lokalitetima ovog područja.

Ova informacija će svakako motivisati sve trkače i ljubitelje prirode da posjete općinu Banoviće, uživaju u netaknutoj prirodi „Zaštićenog pejzaža Konjuh“, a Banovićki polumaraton je svakako idealna prilika da se svako svojim dolaskom uvjeri u ljepote našeg zavičaja. Kompletan rad se može pročitati na web portalu bastina.ba.

slika-za-dno-4.png

Atletsko rekreativni klub Banovići

Priključi se i ti najpozitivnijoj ekipi u gradu...
Treninzi se održavaju 3 puta sedmično.
Sa nama do zdravlja.

Naš rad možete pratiti na:

© Copyright {2020} Banovicki polumaraton. Developed by Emir Hadžić

Search