O nama

O nama

Atletsko rekreativni klub Banovici osnovan je 1.9.2019 s ciljem da okupi osobe svih uzrasta koji žele rekreativno ili profesionalno baviti se atletikom.

Kroz rekreativno trčanje klub promovira amatersko trčanje i učestvuje na sportskim takmičenjima. Naš klub je za kratak period djelovanja uspio okupiti oko 50 aktivnih trkača i trkačica. Neki od njih su i polumaratonci.
Kroz naš klub svaka osoba ima mogućnost da postane bolje utrenirana bez obzira na kojem se nivou treniranosti nalazi.

Taj nivo utreniranosti je moguće unapređivati samo sistemskim planiranim trenažnim procesom. Atletski sadržaji su najzastupljeniji u treninzima koji se primjenjuju u kondicionoj pripremi , u rekreatvnom vježbanju, u treningu sa djecom koji su u incijaciji svog sportskog profila i u drugim oblicima koj imaju za cilj da se postigne pravilan fizički status i dobra fizička priprema. Atletika je polazište i temelj za sve ostale sportove.

Banovićki polumaraton je trka koja je u potpunosti organizovana od strane Atletsko rekreativnog kluba Banovići, njenog predsjednika i članova. Naravno uz pomoć mnogobrojnih sponzora među kojima je važno istaći općinu Banovići.

Banovićki polumaraton nije jedini događaj koji organizuje atletsko rekreativni kluba Banovići. Naš klub organizuje treninge za djecu, trail trke unutar zaštićenog pejzaža planine Konjuh te takmičenja za osnovne i srednje škole na području općine Banovići.

Mi želimo da ukažemo na prave vrijednosti atletike, njenih sadržaja, njenu historiju, koliki je njen uticaj kao trenažnog sredstva, i sve njene karakteristike i osobine.
Moramo znati, da je atletika bogat sport sa velikom tradicijom, velikim arsenalom vježbi i sredstava koji smo naslijedilli od naših trenera, profesora i ostalih atletskih radnika, a naš je zadatak da to bogatstvo prenesemo na svaku osobu i da ta osoba kroz vrijeme nosi isto bogatsvo do idućih generacija, koje će koristiti svakoj atleti.

Hadžić Emir

O Trci

Datum održavanja 20.08.2022 – 17:00 h.

U sklopu Banovićkog polumaratona imati ćemo 3 trke:

Dječija trka
Pokreni se 5 kilometara (kotizacija 30KM )
Polumaraton 21 kilometar ( kotizacija 35KM)
Dječija trka, dobna uzrast od 7-16 godina. Start I cilj u centru grada trči se oko gradskog parka.
Pokreni se 5 km dobna uzrast od 16-99. Start I cilj u centru grada (trčanje i upoznavanje grada).
Polumaraton 21 km dobna uzrast od 16-99. Start I cilj u centru grada: Centar grada – Zlača – Centar grada.

Ponosni smo što je prvi Banovićki polumaraton, održan 24.08.2019 uspješno organizovan i samim tim postavljeni su snažni temelji za svaki budući Banovićki polumaraton. Kroz naš grad protrčali su mnogobrojni trkači koji dolaze kako iz naše regije tako i iz susjednih država te inostranstva.

Vjerujemo da će svaki budući polumaraton biti stepenica više kada je u pitanju sama organizacija.
20.08.2022 očekujemo preko 600 trkača i trkačica koji će trčati kroz zaštićeni pejzaž Konjuh planine.

Misija

Naša misija je da organizujemo vrhunske utrke kroz vrhunsku zabavu i druženje.

vizija

Naša vizija je da budemo jedan od najboljih klubova u našem gradu i šire te da predstavimo naš grad u regionu na najbolji mogući način.

vrijednosti